TRADER KULTUSZ

Trader Kultusz


Ebben a két részes sorozatban górcső alá vesszük a mai társadalmak Tőzsdéhez való viszonyát, illetve a kisbefektetői bizalmat a kereskedői coach-csal és a befektetési számlákat kínáló Brókerekkel szemben.

A kezdetek óta kialakult bizalomhiány teljesen megalapozottnak tűnhet a laikus kisbefektetői szemeknek akár a Tőzsdét, akár a Brókereket tekintve. Ennyire egyértelműen viszont nem lehet megbélyegezni sem a Brókereket sem pedig magát a Tőzsdét.

Igen, a Brókerek mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben lehessen befektetési számlákat létrehozni, hogy folyamatosan mozgásban tartsák a jutalékkal működő gépezet motorját. A leendő számlatulajdonost elindítva így egy kecsegtető, de nagyon bizonytalannak hitt nehéz úton. A Brókereknek egyetlen célja van, hogy kereskedj!

A Tőzsde pedig nem más, mint egy folyamatosan éhes fenevad, akinek csillapíthatatlan étvágya van már a születése pillanatától. A tőzsdében lévő potenciállal nem lehet vitába szállni, a világ legnagyobb mágnásait a Tőzsde tette igazán naggyá!

Ez alapján, aki tisztességgel beleteszi, az azt megkövetelő időt és energiát, de leginkább pénzt és kitartást, annak minden lehetősége és esélye meg lesz a sikerre.

A választék kimondottan bőséges a kereskedést tekintve, világszerte közel 50 000 Tőzsdén jegyzett vállalati részvények közül csemegézhetünk kedvünkre. Ebből jelenleg a BÉT-en, 41 Tőzsdén jegyzett vállalati részvénnyel erősítjük a piac ezen ágazatát.

A sornak itt még közel sincs vége a részvény kereskedés mellett, fel lehet sorakoztatni a Deviza illetve Áruipari kereskedést vagy akár a Tőzsdei Indexekkel való spekulálást.

Gyakran találkozunk a mindennapjainkban olyan cégekkel, amiknek a "Papírjai" szó szerint elszállnak egy-egy hírnek köszönhetően, míg ezzel ellentétben más cégek értéke pillanatok alatt képes a töredékére csökkenni.

A rémhírekkel ellentétben viszont nagyszámban vannak jelen azok a Trader-ek a tőzsde parkettjén, akik profitábilis kereskedéssel képesek meglovagolni a tőzsde vad hullámait.

A csúcsra viszont nem érhet fel bárki. A Trader-ek világában ugyanis csak és kizárólag a legmotiváltabb és legkitartóbb ember lesz képes talpon maradni hosszútávon. Ezt a tényt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy világszerte napi szinten érkeznek a "ringbe" ifjú titánok, hogy megmérkőzzenek a legnagyobb dicsőségért, amit csak átélhet egy Trader. Számszerűsítve a föld lakosságának 1,73% kereskedik napi szinten egy 2018-as felmérés alapján. Ez az adat mára bőven 2% felé tehető, ami azt jelenti, az emberek folyamatosan nyitnak a tőzsde irányába. De ahogyan azt bármelyik Brókerház felmérése alapján láthatjuk a lakossági számlák átlagosan több mint 70%-ban veszteségesek. A legtöbb esetben a tudatlanság indukálja a vesztes számlákat. Abban a pillanatban, ahogy egy kisbefektető "eléget" egy számlát, aztán még egyet és még egyet, annak számára a konklúzió nem lesz más, mint hogy csalás áldozata lett és a tőzsdéken egyszerűen képtelenség profitálni. Persze ekkor a kérdés sem merül fel, vajon mindent megtett, hogy sikereket érjen el a börzéken?

Amikor ebből az egy kisbefektetőből a fentebb említett százalékban tömegek lesznek és a veszteségeiket mind csalásnak könyvelik el, akkor indul útjának a tudatlanság.

A csúcs elérése elképesztő akarat, kitartás és alázat megmérettetése.

Igen! A folyamatos profitról van szó egy működő stratégiáról, ami napról napra, hétről hétre teljesít, nem pedig tiszavirág módjára tündököl és csak a reményt ébreszti fel újra és újra. Talán a világ egyik legnagyobb titkát is a Tőzsde rejti.

"Szent Grál"

A kérdés a kezdetek óta fent áll. Létezik e a "Szent Grál", ami képes felhasználóját orákulummá varázsolni a börzéken vagy sem.

Sokan próbálkoztak kutatni illetve megalkotni a Tőzsde mechanika és dinamizmusa titkát, ez a titok nem csak a régi idők nagy trédereit foglalkoztatta, hanem a mai modern kereskedőket is, ennek köszönhetően folyamatosan mozgásban tartva a modernkori kereskedés fogaskerekeit. Minden tréder arról álmodik, hogy egyszer rálel erre a szimbólumra. De hogyan is indult útjának egy teljes világot átölelő és befolyásoló barter?

Lássuk csak!

A kezdet:

A világ első Tőzsdéje Antwerpenben nyílt 1531-ben, a kereskedelmet hivatott könnyíteni, tehát egészen pontosan 490 éve indult útjának a fenevad. Azonban az első részvények kibocsájtása jóval később történt. Ebben az értelemben a Tőzsde fontos mérföldköve ezt követően egy világot átölelő kereskedelmi hálózat megalakulásának helyszínéül Amszterdam szolgált, még hozzá 1602-ben, amikor is az egyesített Kelet Indiai Társaság megkezdte a részvények kibocsájtását.

Ennek értelmében a cég csillaga 1602-ben indult útjának, majd két évszázados történetét és az ezt meghatározó korszakot a Kelet-Indiai társaság Holland rövidítésben VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie) zárta 1798-ban.

Érdekes tény, hogy az Amerikaiak csak ezt megelőzően pár évvel nyitották meg A New York-i tőzsdét, ahol is gazdát cserélhettek az első "papírok" 1792-es év májusában.

Nem is a tőzsdéről lenne szó, ha már a nulladik percben nem szedett volna áldozatot William Duer személyében, aki az első spekulánsokat gyarapította, vesztére.

W. Duer a felhalmozott tartozások és csalás vádjával börtönbe került, ahol 1799-ben utolérte a halál.

Ami egyet jelentett azzal, hogy ekkor indult útjának az a hullámvasút, ami még ma is képes szívbajt hozni a kereskedőkre bármelyik pillanatban, csak hogy a legnagyobb évszámokat említsem:

1929 Tőzsdepánik

1943 A nők belebújhattak a tánccipőbe, hiszen megnyílt előttük a Tőzsde parkett.

1977-től Megmérkőzhettek a külföldi kereskedők is New York-ban.

1987 Fekete hétfő

2008 Gazdasági világválság.

Érdekesség, hogy a negatív események nem csak utólag kerültek beazonosításra és magyarázatra.

Az 1900-as évek elején ugyan is Amerikában egy William Delbert Gann nevű Trader, egyedi stratégiájának köszönhetően tornázta fel magát a legjobbak közé kevesebb, mint 10 év alatt.

A becenevét nem véletlenül kapta, hiszen előre képes volt megjósolni bizonyos történéseket illetve árjegyzések pontos helyét és idejét.

William Delbert Gann (Nostradamus)

Az első nagy pofon előtt (1929 Tőzsdepánik) egy rendkívül fontos ciklus vette kezdetét.

Gann 1878-ban Texas államban Lufninban látott napvilágot egy gyapottermelő család első szülöttje ként. Tréder karrierjét 1902-ben kezdte el, munkássága alatt számos kereskedésről szóló könyvet írt.

Könyvei között a leg említésre méltóbb "Tunnel Thru the Air" című novella, amelyben állítólag előre jelezte a második világháborút.

Többek közt a "Nincs új a nap alatt" mondás is tőle ered.

1908-ban fedte fel az Idő - Tényező elméletét, amellyel tulajdonképpen beírta magát a Trader történelembe. Gann említése szerint 90%-ban érzelmei okozták, addigi veszteségeit.

Az elméletének köszönhetően a Wall Street-i pályafutása során az egyik legkiemelkedőbb trader karrierjét tudhatta a magáévá. Az igazi áttörés nem váratott sokat magára, ugyan is 1909-ben Gann egy Wall Street-i Bróker kihívásnak eleget téve 286 részvénybe fektetett ellenőrzött kereteken belül, ezt követően 264-et profittal volt képes zárni kereskedéseit, így 1000 %-os hozamra szert téve, 92,3 %-os találati aránnyal volt képes operálni az általa használt piacokon. Gann mesébe illő Trader karrierjét mi sem bizonyítja jobban, mint az 1932-es saját magángép vásárlása, Ez volt a pillanat, amikor végleg beírta magát a történelembe, mi szerint W.D. Gann volt az első olyan Amerikai Trader/magánszemély, aki saját repülőjén utazhatott kedvére.

"Nostradamus" munkásságát még ma is teljes titok övezi, hiszen a legenda szerint W.D. Gann a sírba vitte az általa megalkotott "Szent Grál" titkát.

Társadalmi normák

Érdekes tény, hogy különböző nézőpontok, illetve társadalmi normáknak köszönhetően adott földrészek teljesen eltérően viszonyulnak a Tőzsde világához. Napjainkban talán az Amerikai társadalom kezeli a legnyitottabban az Online kereskedésekhez való viszonyát.

Valószínű ennek a nyitottságnak köszönhetően találkozhatunk az Amerikai háztartások túlnyomó többségében hosszú illetve rövidtávú, részvény vagy árutőzsdei befektetéssel.

Ennek köszönhetően a tengerentúlon sokkal nagyobb a bizalom és az érdeklődés a "Brókerek" illetve a Tőzsdék iránt, mint az "Öreg" kontinensen.

Az elmúlt 12 hónap adatait tekintve, az érdeklődés folyamatosan a legmagasabb tartományban helyezkedik el az Egyesült Államokat tekintve.

Trader Kultusz


Deviza kereskedés utáni érdeklődő

A deviza kereskedéssel is hasonló az érdeklődési szint, érthetően alacsonyabb tartományban mozog, hiszen nem annyira felkapott, mint egy Tesla "Papír", ami végig a 2020-as év sztárja volt, vagy akár a Bitcoin ami Runner-Runner módon a célegyenesben "legyorsulta" még a Teslát is.Runner-RunnerEgy biztos, Amerikánál nincs nyitottabb nemzet, ha Tőzsdei kereskedésről van szó.

A játszóterük is megvan hozzá, hiszen a két első előkelő helyet foglalják el a ranglistán, ahol a világ legnagyobb Tőzsdéit tartják számon.

Név szerint:

1. New York Stock Exchange - USA, 23,12 Billionen US-Dollar


1792 május 17.

2.   NASDAQ - USA, 10,93 Billionen US-Dollar

Régen a színészetben vagy a szórakoztatóiparban mérték az amerikai álmot, ma viszont egy-egy jó hosszú távú befektetés jelentheti ugyan azt. Ami a legjobb az egészben, hogy ezt a világot átölelő "Barter" tette lehetővé és azt is, hogy ennek köszönhetően bárhol és bármikor részesei lehetünk annak a bizonyos Álomnak.A sorozat második részében a fókuszt az Európai Trader kultuszra és a hazai kereskedők lehetőségeire helyezzük, ezt követően az őket kiszolgáló Tőzsdei oktatók színvonalára kerül a nagyító. Megvizsgálva így a kiszolgáltatottnak hitt kisbefektetői bizalmat.

A világ jelentős tőzsdéinek száma is árulkodhat számunkra, mi szerint a legnagyobb Európai érdekeltségű piaci kapitalizáció csupán a középmezőnyre elegendő, bőven lecsúszva így az Amerikai és az Ázsiai börzék mögé.

A tényeken ez mit sem változtat, az Európai "Bartel" rendkívül fontos szerepet töltött be a jelenkori Tőzsde kiteljesülésének. Ahol is megint visszaköszön a Holland Kelet-indiai Társaság neve.

A VOC társaság, összesen 1772 darab hajója segítette a kereskedelmet szerte a világon, többek között ezek a hajók szállították az illegális ópiumszállítmányokat Kínába, amik bevételéből finanszírozták a Teakereskedelmet.

A rivális társaságok egyesítésével betonszilárdságúnak hitt monopolhelyzetre tettek szert, hiszen a legtöbb Európai ország beszállt a kereskedelmi társasággal rendelkező országok közé.

A monopolérzet majd egy évszázadig tartott. Vesztükre minden csatlakozott ország kereskedelmi társasága egymás után dobta be a törülközőt és sorra csődbe mentek.

Megszűnt

Osztrák Kelet-indiai Társaság 1785

Holland Kelet-indiai Társaság 1789

Francia Kelet-indiai Társaság 1790

Dán Kelet-indiai Társaság 1807

Svéd Kelet-indiai Társaság 1813

Ázsia ezt követően kezdett erősödni, hiszen a 19. Században sorra nyíltak az Értéktőzsdék szerte a világban, az első ópiumháborút (1842) követően Kína nyitott a külföldi kereskedelem felé. Ennek köszönhetően lett kereskedelmi központ Shanghai. A Shanghai Értéktőzsde első részvény listája 1866-ban jelent meg.

Még is egyik legmeghatározóbb piaci jelenlétet a Japán Tokiói Értéktőzsde képviseli a rangsorban, ami 1878 májusában nyitotta meg kapuit.

Érdekesség hogy az Európa Értéktőzsdéi jóval hamarabb kerültek alapításra:


Frankfurt (1585), Milánó (1613), Koppenhága (1684), Berlin (1717), Párizs (1724), Bécs (1771), Brüsszel (1801).

Ezek a piacok mára mégis háttérbe kényszerültek a piaci kapitalizáció mértékét tekintve.

A tőzsde iránti nyitottság Európa szerte is jelen van, az érdeklődési szint a magasabb tartományban helyezkedik el, ennek ellenére a Magyar érdeklődés messze lemarad az átlagtól.

Devizakereskedés

Valószínűleg a hazai társadalmi tévhit pozícionálja be a kereskedés iránti érdeklődéseket ennyire alacsonyan, azt viszont nem lehet tudni, hogy mennyit várat magára egy olyan érdeklődési hullám, ami Magyar viszonylatokban képes lenne átbillenteni a bizalmi kérdést és nyitni a kisbefektetői kereskedések felé.

Devizakereskedés

A devizakereskedést felkapottabbnak mondhatjuk, de összességében nézve maga a Tőzsde iránti érdeklődés itthoni célközönsége alacsonynak mondható valahol 20K- 35K közé tehető.

Akkor és most

A Magyar Értéktőzsde alapítására csak 1864 januárjában került sor Pesten. Kezdetben értékpapírtőzsdeként került megalapításra, de később magába foglalta a gabonakereskedelmet is. Ekkor vette fel a Budapesti Áru és Értéktőzsde nevet rövidítve (BÁÉT), ennek a lépésnek köszönhetően lett Európa egyik vezető tőzsdéje a BÁÉT. Az induláskor 17 részvény, egy záloglevél, 11 külföldi valutát és 9 váltó volt jegyezve. A pesti tőzsde virágzó fejlődését a 1873-as tőzsdekrach hervasztotta. A bizalom megingott és közel 20 évnek kellett eltelnie, hogy a hazai befektetők újra bizalmat szavazzanak és elkezdjenek részvényeket vásárolni. A talpra állás követően a Magyar tőzsde nemzetközi fontosságát mutatta, mivel 1889-től a Budapesti jegyzéseket Londonban, Bécsben és Frankfurtban is jegyezték. Ma már sajnos a BÉT nem kimondottan nevezhető Európa meghatározó Tőzsdéjének, Blue-chip papírokat tekintve 4 papír kerülhet említésre:

OTP, MOL, MTelekom és a Richter.

De szerencsére a mai kereskedők a világ bármely tőzsdei papírjaiból tudnak csemegézni kedvükre.

Az internetnek köszönhetően a brókerházak ma már rendkívül nagy számban vannak jelen a piacon egyetlen céllal, hogy minden kereskedés utáni jutalék a tranzakciót követően náluk landoljon.

Ennek érdekében a "brókerháború" kivételesen az ügyfeleknek kedvez, hiszen több bróker kínál ingyenes kereskedési számlát ahol a pénzforgalomnál is csak bizonyos összeghatár alatt kerül felszámolásra tranzakciós díj.

Egy Tréder első komoly lélektani határát jelenti a Bróker kiválasztása, hiszen a befektetni kívánt összeget bizony fel kell helyezni a befektetési számlára.

A következő kereskedési korlátot a Tőzsdét oktatók jelenthetik egy Trader számára, hiszen a lehetőségek tárháza hatalmas a színvonal sajnos annál alacsonyabb.

Ki kell emelni, hogy ebben a műfajban is jelen vannak a kóklerek, akiknél sajnos a marketingek ebben a faktorban többet érnek mint az, amit oktatnak.

Egy kezdő tréder ki van szolgáltatva azoknak a "ragadozóknak" akik szó szerint lecsontozzák őket. Egy-két ilyen kopasztás és a bizalom bizony itt is tovaszáll pillanatok alatt. Ezeknek a Trédereknek nem lesz más út, mint hogy belekezdjenek saját maguk fejlesztésébe. Tulajdon képen körbe is értünk, hiszen ez az a pillanat, amikor a fejlődésben lesz egy vagy akár több pillanat, amikor nem fog tudni hova fejlődni a kezdő tréder, mert nincsenek számára olyan elérhető tartalmak, amik tudnák tovább emelni a fejlődési nívót.

Ekkor születik meg a már említett konklúzió a lakossági számlatulajdonosok tudatában, hogy biztos csalás áldozatai és, hogy ebből soha nem lehet meggazdagodni, de akár csak egy úgynevezett majomcsapda esetében a döntés itt is az "áldozat" markában van. Így bátran kimondhatjuk azt is, hogy ezek az elméleti tréderek és az Ő reményeik lakatják jól a folyamatosan éhes cáparajokat a tőzsde vad tengerében.

Made in Hungary

Kiemelkedő Magyar oktatók bizony vannak bőséggel idehaza, a számuk hozzávetőlegesen 30 és 50 közé tehetőek.

Ezek az oktatók és Tréningjeik nagyon kedvező áron elérhetőek 9.900.-ft -tól van lehetőségünk Tőzsdei oktatáson részt venni, de akár egymillió ft feletti árazással is szembetalálhatjuk magunkat, amikor a megfelelő mentor után vadászunk a világhálón.

Tehát elég nagynak mondható a szórás egyes oktatók között. Ennek okán gyakori, hogy az emberek a magas árazású tréningek láttán, illetve a nagyfokú bizalmatlanságnak köszönhetően, inkább az öntanítás mellett teszik le a voksukat, ami ugyan csak kártékony lehet a tréder karrierjüket tekintve.

Az is érdekes tény, hogy a tudatlanságból eredő veszteségek elkönyvelése sokkal könnyebb egy kezdő tréder számára, mint a bizalmatlanság és a kereskedői hiúság legyőzése.

Arany középút

Létezik-e arany középút?

Egy biztos, komoly kutatómunkát kell végezni és alaposan a körmére nézni a kiszemelt Coach-nak, ha a Tréder szakmában szeretnénk maradandót alkotni magunknak.

A legfontosabbak lehetnek:

- Ne a Coach analitikáját kérjük, hanem egy oktatott statisztikáját, kikerülve így egy görbe tükröt ami előtt egy illúzió fog állni.

- Vegyük szemügyre az oktató által üzemeltetett csatornákat, van-e publikus szakmai előadás, illetve hiteles elemzés.

- Ismerjük meg magát az előadót, véleményt alkotva a jövőbeli közös munka minőségére, illetve vegyük szemügyre a stratégiát, hogy annak jellege és felépítése, egyezik-e az elképzeltekkel illetve az általunk képviselt jellemmel.

- Mindenképp versenyeztessük meg a lehetséges oktatókat, tegyük mérlegre a lehetőségeket, mint az átláthatóság a stratégia bonyolultsága annak hiteles bizonyítása Charton, illetve a kínált "portéka" ellenértékét is célszerű összevetni, mit kapok és azt mennyiért kapom alapon.

- Ne dőljünk be a visszafizetési garanciának! Gondoljunk csak bele az értékesítőnek semmi vesztenivalója nincs, főleg ha az értékesíteni kívánt "portéka" haszontalan.

Ha alaposan összeszedjük, azokat a fontos információkat, ami alapján képesek leszünk meghozni egy bizalmi döntést, onnantól már csak egyetlen lépés választ el attól, hogy egy erre szakosodott megbízható mentor a szárnyai alá kerüljünk. Amennyiben megfelelő szűrőkkel választjuk ki a leendő mentort, értelem szerűen kevesebb lesz az esélye egy újabb bárány feláldozásának.

Ahogyan a szűrőket sorra figyelembe vesszük, azt vehetjük észre, hogy a felesleg folyamatosan lemorzsolódik majd és csak az esszencia marad. Ennek köszönhetően pillanatok alatt ki is zárhatjuk a "kínálat" 70%-át.

A maradék 30%-ból pedig kedvünkre csemegézhetünk, kiválasztva így a számunkra legszimpatikusabb és legalkalmasabb mentort, megadva magunknak így a tisztességes lehetőséget és a Trader karrierünk megbízható alapjait.

Az egyik ilyen lehetőséget a ProSurfRider csapata képviseli hazánkban, hiszen rendkívül érdekes módját fogták meg a Chart olvasás, eddig ismert lehetőségei közül. Talán ennek a "különc" látásmódnak, talán a több mint 10 éves Kereskedési tapasztalatnak vagy a stratégia sajátos bemutatásának köszönhetően, de mindenképp egyedi faktort képviselnek a Magyar Trade kultusz életben maradása érdekében. Rövidített nevén a PSR, 2019 októberében kelt szárnyra, azóta több nyitott Surf stratégia bemutatásával kapcsolatos webinár sorozatot láthattunk tőlük, amik elérhetőek a videótárukban. A bemutatott Trédek felettébb figyelemfelkeltőek, hiszen részleteiben engednek bepillantást a tréd teljes terjedelmébe. Az online tréd visszajátszási lehetőséggel, pedig egy igen innovatív faktort sikerült nyitni a leendő, illetve aktív tréderek előtt.

ProSurfRider

A PSR különleges Chartolvasása azonnal feltűnhet a szakavatott szemeknek, a stratégia érdekessége, hogy csak és kizárólag sugár irányban kivetített ferde vonalakat használ, míg a többi hazai oktató ezzel ellentétben inkább a horizontális vonalakat helyezi előtérbe egy-egy támasz-ellenállási szint meghatározásánál, illetve pozíció nyitáskor egyaránt.

A Surf stratégia nem más, mint a trendelő piacok, korrekcióinak meghatározása. A vonalak kiindulópontja lesz a referenciapontunk, így az útjára engedett vonalak zónákra osztják fel előttünk a "Jövőt" a Charton.

A Surf különlegessége, hogy az ekkor előttünk álló jövőbeli piaci mozgás fogja visszaigazolni számunkra az általunk felhelyezett Surf-öt.

(Csatolt videó)

Hasonló elemeket vélhetünk felfedezni a PSR Surf stratégia és a korábban említett Gann féle legyező között, viszont jobban megvizsgálva és összehasonlítva a stratégiák egyes elemeit és a használt eszközöket, azonnal láthatjuk, hogy csak a legyezőszerű eszköz használata egyezik meg.

William Delbert Gann

Gann a stratégia megalkotásakor az ókori geometriát, csillagászatot és az asztrológia alapjait helyezte előtérbe. Az általa megalkotott Idő-tényezővel komoly előnyre tett szert a Tréderek körében.

A komoly kutatómunka meghozta Gann számára az igazi áttörést, mivel az ismétlődő ciklikusság felismerésének köszönhetően, különböző szögeket határozott meg kereskedéseiben. Amiket ma már egy legyezőszerű függvényben bárki próbára tesztelhet lehetőséget kapva Gann titkának feltárására.

Gann legyező szögek:

(82,5°; 75°; 71,25°; 63,75°; 45°;26,25°; 18,75°; 15°; 7,5°)

A Gann stratégia:

Gann munkásságát teljes titok övezi, ami ha azt vesszük nem véletlen, hiszen Gann a Stratégiája fontosabb elemeit és annak részleteit a legenda szerint magával vitte a sírba. A stratégiában rejlő potenciált felismerve Gann Trader tréningeket tartott, aminek díja 5000 dollár volt. Az 1900-as évek elején. egy ház árával vetekedett egy-egy ilyen Tréning. Nem csoda, hogy nem került napvilágra oktatásainak semmilyen részlete.

Saját maga bevallása alapján az általa írt könyvekben rejtette el az általa megalkotott stratégia minden elemét, ami a profi kereskedéshez kell. Rengetegen próbálták már megfejteni Gann titkát több kevesebb sikerrel. De a próbálkozók majd mindegyike kudarcot vallott.

A képen Gann egyik híres szójabab Chartja látható.

Egyedi mutatók:

Magáról a surf törvényről bővebben az alábbi linken lehet informálódni.

https://www.prosurfrider.eu/surf-torveny/

A surf csak és kizárólag a PSR által validált csúcsokból és völgyekből indítja útjára a sugárirányban kivetített vonalait, ami különböző zónákra osztja fel az előttünk álló chartot. Azt fontos megemlíteni, hogy a SURF stratégia nem a jelen kérdéseire adja meg a választ, hanem a múltból indított vonalak lehetséges jövőképeit próbálja meg beazonosítani. Ennek értelmében egy SURF a pozícióba lépés előtt már órákkal illetve napokkal hamarabb fel van helyezve a Chartra, így a Trader szeme láttára történik a piaci visszaigazolás.

Kezdők szerencséje?

A grafikon láttán egyben biztosak lehetünk, ez a teljesítmény nem a szerencsén múlott. A képen egy PSR ügyfél első másfél hónapja látható az oktatást követően, a kép egyedinek mondható, hiszen a 100%-os kötési statisztika, Kornél fegyelmét illetve felkészültségét tükrözi. M.Kornél eredményei egészen példaértékűek.

Kornél PSR indulása egy Basic csomaggal és 3 Hónap SurfGuide Support-tal (SGS-el) indult, aminek összértéke 153.900.-ft.

A mutatóját tekintve jó befektetést csinált, hiszen a tanulási időszakot követően tulajdonképpen a második hónap elejéig képes volt megkeresni az addig befektetett összeg közel 100%-át és a megtérülést követő további nyitásait tekintve, tiszta profitról beszélhetünk.

A PSR indulócsomagja azokat a Trédereket célozza leginkább, akiknek már volt korábban találkozása az Online kereskedéssel, de valamiért képtelenek voltak sikereket elérni a börzéken.

Ilyen kliens K.Csaba is.

Csaba mutatója is kimagasló, hiszen közel 4 hónap statisztikáját tekintve, stabilan profitábilis.

Tény, hogy komoly időt-energiát és részletességet kíván egy megfelelő mentor átvilágítása. Az igazi nehézséget viszont a bizalmatlanság, illetve a kereskedői hiúság levetkőzése fogja okozni.

Amennyiben lehetőség adódik nyitni és bizalmat szavazni egy leendő mentornak a kereskedésben való fejlődés érdekében, akár olyan sikereket is hozhat, mint amilyet Kornél illetve Csaba esetében.

Esszencia

Mindent összevetve az emberek világszerte fenntartásokkal kezelik a tőzsde világát. Bizony a Társadalmi normáktól függetlenül erre meg is van minden okuk. Ugyanakkor jelen van a folyamatos csábítás, amit a felkapott történetek terjesztenek a pár kattintással szerzett milliókról, vagy akár a Crypto hullám mámora, ami űrrakétaként repül a sztratoszféra felé a szemünk láttára. Szeretne mindenki a részese lenni ennek a brutális pénzáramlásnak, de mint azt tudjuk a piacon valakinek vesztenie is kell, hogy a profik nyerjenek.

A kisbefektetői veszteségek visszavezethetőek egyetlen tényre, miszerint a kockázatot egy befektetésnél nem a bizonytalanság jelenti, hanem csupán a tudatlanság és a hozzá nem értés jelenléte indukálja.


Begyik Roland 

2022.01.09.